Greger Thörn på plats i Åre, dit han tar sig i sin svarta Audi e-tron Sportback.
Greger Thörn på plats i Åre, dit han tar sig i sin svarta Audi e-tron Sportback.
”Det finns en ny generation konsumenter som ser igenom bluffar. Om ett företag påstår sig vara hållbart, så måste det vara det på riktigt. Det är 100 procent transparens som gäller.”
Serieentreprenören Greger Thörn, 54, pratar om sin senaste satsning, funktionsdrycken Ár functional, samtidigt som han blickar ut över Åresjön. Att satsningen på en klimatneutral dryck, vars namn betyder just Åre på fornnordiska, hamnat här har sina förklaringar. Vattnet tappas nämligen direkt från Åre källa, en naturlig mineralvattenkälla mitt i byn.
”Åre är en kokande gryta, som numera lever året om. Åre är vår härkomst och det finns en positiv företagaranda här. Vi stöttar varandra men är också konkurrenter. Här finns också en stark kultur kopplad till mathantverk.”
Men Greger Thörns entreprenösresa börjar långt där ifrån. Uppvuxen i Västerås utbildade han sig till möbelsnickare på Wenströmska gymnasiet.
”Jag är möbelsnickaren som aldrig byggt en enda möbel. I stället blev det ett utlopp för min kreativitet. Jag var en livlig unge som inte kunde sitta still. På den tiden använde man inga diagnoser, men i dag skulle det säkert klassats som adhd. Min mamma insåg snabbt att jag behövde få utlopp och skaffade mig en snickarbänk. Jag har alltid snickrat, även om det med åren blev att jag snickrade ihop företag och affärsplaner i stället för möbler.”
I fabriken där Ár functional tillverkas används endast förnybar energi.
I fabriken där Ár functional tillverkas används endast förnybar energi.
Efter värnplikten som kustjägare på KA1 i Waxholm började Greger arbeta i en rad olika positioner inom svenska McDonald´s. Men det stora genombrottet som entreprenör kom i början av 2000-talet när han var med och grundade franchisekedjan Itrim, som skulle utvecklas till en ledande hälsokedja med både gym och tjänster inom motion, viktminskning och livsstilsförändring.
År 2014 sålde Greger av delar av sitt innehav i Itrim, och bosatte sig temporärt vid sin fjällgård i Tännäs i västra Härjedalen i Funäsfjällen.
“Jag behövde landa och fundera på vad jag skulle göra härnäst. Jag åkte skidor och vandrade i fjällen. Men det fanns också ett vandrarhem i byn där en ölintresserad kille drev en pub. Vi började prata om att slå oss ihop. Vi ville förstärka det lokala avtrycket för turisterna, att de skulle kunna dricka något hantverksmässigt lokalt framställt öl.”
Det blev starten till Härjebrygg, som Greger var med och drev fram till 2016.
“Vid den tidpunkten hade jag skapat en ny familj i Stockholm, så det fungerade inte att åka fram och tillbaka till Härjedalen längre, så jag lämnade bolaget.”
Men bara några år senare lockade Jämtland och Härjedalen igen. År 2018 fick Greger nämligen frågan om att vara med och utveckla Åre Water, ett företag grundat nästan tio år tidigare.
“Vatten är ju källan till allt liv. Men vatten på flaska är ingen självklarhet. I Sverige har vi fantastiskt vatten direkt från kranen, och vi har en hållbarhetsproblematik. Så att transportera vatten i förpackningar är självklart ett problem. Lösningen blev att vi ska bli Sveriges hållbaraste varumärke inom funktionsdryck. Och så föddes produkten Ár functional.”
Drycken produceras lokalt i Åre på källvatten från trakten, och fabriken som ligger rakt ovanpå källan använder endast förnybar och fossilfri energi. Förpackningen är till 100 procent återvinningsbar och transporterna sker fossilfritt, i möjligaste mån med tåg. För det man själva inte kan påverka klimatkompenseras med bland annat plantering av skog.
“Jag har tre barn, och när min treåriga dotter om några år kommer och frågar mig vad jag har gjort för att vara en del av lösningen på klimatproblemen vill jag kunna stå rakryggad.”
Från att i många år ha kört amerikanska muskelbilar har Greger Thörn svängt – nu är det elbilar och en Audi e-tron Sportback som gäller,
Från att i många år ha kört amerikanska muskelbilar har Greger Thörn svängt – nu är det elbilar och en Audi e-tron Sportback som gäller,
Greger bor i Enskede söder om Stockholm och pendlar regelbundet till Åre i sin Audi e-tron Sportback.
“Eftersom vi ska vara ett hållbart företag hade allt annat än den biltyp som ger lägst klimatavtryck varit helt otänkbart. Det handlar om trovärdighet och den där transparensen. Bilen är helt fantastisk, och eftersom jag gillar prestanda har jag tittat på Audi e-tron GT också, men Sportbacken är det perfekta valet när man har familj.”
Bilen är Gregers andra elbil, men tidigare var det en helt annat typ av bilar i garaget hemma.
“Jag har gillat bilar med mycket hästkrafter och motorer som låter mycket. Jag har kört amerikanska muskelbilar. Och det kan jag faktiskt få lite ångest över när jag tittar bakåt.”
Som så många andra led Greger länge av räckviddsångest. En ångest som numera är bortblåst.
“Jag har legat ute på vägarna i så många år att jag lärt mig att jag blir en bättre bilförare när jag tar små pauser. Jag brukar åka kustvägen upp, så första stoppet blir i Tönnebro strax söder om Söderhamn. Där laddar jag och äter lunch. Sedan blir det en bensträckare och en snabbladdning på Ionity-stationen i Ytterån innan jag är framme.”
Ålder: 54 år.
Familj: Sambo, två vuxna barn och en treåring.
Utbildning: Möbelsnickare.
Karriär: Har varit med och startat hälsokedjan Itrim och bryggeriet Härjebrygg. Numera operativ chef på Ár functional.
Dold talang: Har gröna fingrar och får växter att må bra.
Förebild: Björn Natthiko Lindeblad.
Bil: Svart Audi e-tron Sportback.