Som en av våra mest uppmärksammade sportjournalister har hon lett de största sportevenemangen och intervjuat såväl Zlatan som Usain Bolt. Men att vara kvinna i en manlig bransch har haft sitt pris.
Det är förvår. Karin Frick står i duggregnet utanför Kaggeholms folkhögskola, långt ut på Ekerö, med Expressens sportchef på andra sidan telefonlinjen. Det har gått två år sedan hon av en händelse såg sportjournalisten Marie Lehmann på stan och i samma sekund insett vad hon vill bli. Då hade Karin Frick delvis på grund av skador lagt tennisracket på hyllan, som fram till att hon var 20 år tagit henne till elitnivå. Hon hade flyttat till Stockholm för att ströjobba och spela tennis i Kungliga tennishallen på alla lediga timmar.
Nu hade Expressenchefen fångats av hennes skolarbete, Kvinnor och sportjournalistik, och vill att hon ska komma på en arbetsintervju. Trots att hon bara gått halva journalistutbildningen. Karin vill rikta in sig på tv, men ser det som en första dörr.
”Det här låter too good to be true, men precis innan jag ska på intervjun köper jag en Expressen för att titta närmare på hur den är uppbyggd rent journalistiskt. På första uppslaget står det att tidningen ska starta en tv-kanal. Det känns som att mycket av mitt liv har bestått av sådana tillfälligheter.”
Ett år och drygt 1 300 sportsändningar senare har Karin inte bara blivit varm i kläderna, utan också ett välbekant ansikte. När TV4 senare köper upp kanalen är det henne de vill ha med. I dag är Karin Frick, som sedan 2014 varit Discoverys frontnamn, en av våra mest rutinerade sportjournalister som lett oss genom de största sportevenemangen: flera OS, VM, Wimbledon, Franska öppna, allsvenskan och en mängd EM.
Karin Frick gillar känslosvallet i sportens värld – hur allt händer i ögonblicket.
Karin Frick gillar känslosvallet i sportens värld – hur allt händer i ögonblicket.
Det är förvår, men 18 år efter det där ödesmättade samtalet, och Karin Frick letar parkering i Stockholms innerstad. Sedan hon flyttade till Trosa för många år sedan har bilen varit avgörande, och ofta fullpackad med hennes egna padel-, tennis- eller golfutrustning och allt som ska med till sönernas alla sportaktiviteter.
”Förutom att den gärna ska gå på el är med andra ord rymligheten viktig för mig i valet av bil”, ler hon och svänger in med sin Audi Q4 e-tron på en ledig plats nära Stureplan, där hennes möte efter detta väntar.
Det är nämligen bråda dagar, Karin har precis lett den allsvenska upptaktsträffen, ska snart moderera ett event i Jönköping och så ska allsvenskan 2023 dra i gång. Med facit i hand skulle nog essensen av hennes examensarbete, om kvinnor och sportjournalistik, sett helt annorlunda ut om det skrivits i dag.
”Verkligen! I början var vi otroligt få tjejer i branschen och vi var väldigt hårt granskade. Det är vi i viss mån fortfarande, fast inte på samma sätt. Men än i dag finns det personer som inte tycker att tjejer ska jobba med sport”, säger hon när vi slår oss ner vid ett kafé i närheten.
Eldrivet. Karin Frick har fastnat för en Audi Q4 e-tron.
Vackraste vägen? Vätterleden från Ödeshög och ned mot Karin Fricks älskade Jönköping.
Eldrivet. Karin Frick har fastnat för en Audi Q4 e-tron.
Vackraste vägen? Vätterleden från Ödeshög och ned mot Karin Fricks älskade Jönköping.
”Ja, jag känner att man i många avseenden har behövt vara dubbelt så bra. Om en kille säger fel säger han fel. Om en tjej säger fel så kan hon inte – så upplever jag att det var länge. Å andra sidan finns det fördelar med att vara tjej i ett manligt klimat, för man sticker ut. Men det gynnar ju en bara så länge man är bra på det man gör, annars blir det raka motsatsen.”
Att vara bland män är något Karin Frick är van vid, från uppväxten med en storebror i en sportintresserad familj i Jönköping, men också från all tid i tennishallen.
”Jag har alltid tränat med killar, haft många killkompisar och manliga kolleger, och trivs med det. Det är raka rör och högt i tak. Jag har nog alltid varit lite som en kille även om jag ser väldigt ’tjejig’ ut.”
Men det finns tillfällen som skiljer ut sig. Som 2008, när Karin var korrespondent i USA för TV4 och en NHL-spelare kom till hennes intervju med bar underkropp.
”I dag, efter metoo, hade han åkt ut direkt. Men på den tiden gick man i stället till sig själv och försökte hantera situationen så att det skulle bli så lite uppståndelse som möjligt. Så jag lät honom stå där medan jag intervjuade honom och låtsades som ingenting. I bild syntes ju bara överkroppen. Många tjejer i min bransch har varit med om otroligt mycket sådant här”, säger hon och tillägger:
”Nu har jag under så lång tid byggt upp ett förtroendekapital att jag känner mig både respekterad och trygg i min roll. Klart jag kan få kommentarer om mitt utseende, men jag bryr mig inte så mycket om det.”
I domarstolen i Kungliga hallen i Stockholm. Som ung var Karin Frick rankad i topp 10 i tennis i sin åldersgrupp i Sverige.
I domarstolen i Kungliga hallen i Stockholm. Som ung var Karin Frick rankad i topp 10 i tennis i sin åldersgrupp i Sverige.
”Sport är känslor, alla känslor, och det gillar jag. Sedan är det något med hela inramningen och att sport kan förena människor.”
Dessutom är det ofta något som sker här och nu, konstaterar hon.
”Man måste kunna vara spontan. Hur förberedd man än är kan vad som helst hända. Hittar man tryggheten i det är det ganska häftigt faktiskt.”
Ett sådant tillfälle var när Karin intervjuade Zlatan efter att Sverige vunnit mot Danmark i EM-kvalet 2015. Plötsligt stormade hela landslaget studion.
”Zlatan ställde sig så här”, säger hon och sträcker ut armarna längs hela kafébordet, ”så att de inte lyckades välta studion. Det var väldigt oväntat och roligt. Samma sak hände när Janne Andersson var i studion en gång, men då kraschades hela bordet”.
”Jag är ganska lugn, tack vare alla timmar framför kameran. Jag lärde mig mycket när jag bytte kanal från TV4 till Discovery 2014. Zlatan hade precis blivit meste målskytt i landslaget och jag skulle vara den som gjorde alla intervjuer med honom. Då var det bra att jag hade ganska lång erfarenhet bakom mig eftersom Zlatan ibland kan vara lite oberäknelig. Men mot mig har han alltid varit tillmötesgående.”
Karins yngste son var bara sex veckor när Discovery erbjöd henne jobbet. Ett halvår senare stod hon längst bak med bebisen i famnen och lyssnade på en presskonferens med Zlatan, för att ta in information inför den enskilda intervjun hon skulle göra med honom efteråt. I sista sekund hade tiden för presskonferensen flyttats och Karin blivit av med barnvakten. Något som märktes under en av Zlatans utläggningar, då sonen började pipa och jollra.
”Zlatan avslutade med att säga: ’Jag vet inte, bebisen där nere kanske är av en annan åsikt?’ När vi sedan sågs efteråt blev hela situationen en isbrytare. Tio minuters avtalad intervju blev nästan trettio.”
Men det är inte Zlatan som Karin Frick är mest fascinerad över att ha intervjuat.
”När jag växte upp var Stefan Edberg den störste inom tennis, så det var jättestort för mig att träffa honom. Mycket större än när jag mötte Usain Bolt. En annan gång fick jag intervjua Serena Williams i Paris – det var helt surrealistiskt!”
Inte bara sport... Karin Frick är ofta anlitad som konferencier, och har lett såväl Barncancergalan som Nyhetsmorgon.
Inte bara sport... Karin Frick är ofta anlitad som konferencier, och har lett såväl Barncancergalan som Nyhetsmorgon.
Karin Frick
Även om Karin Frick trivs i sportvärlden har hon på senare år börjat drömma om andra arenor. Hon driver sitt eget bolag, är ofta konferencier och har lett program som Barncancergalan, Ninja Warrior och Nyhetsmorgon. Något hon skulle vilja göra mer utav.
”Jag kom till ett vägskäl för några år sedan när jag höll på att förhandla nytt kontrakt med Discovery och samtidigt fick frågan om att bli presschef för herrlandslaget i fotboll. Även om det var hedrande kände jag att jag inte var klar som journalist och med tv då, men i framtiden skulle sådana typer av jobb kanske vara något för mig. Jag är också sugen på helt andra tv-format, kanske ett eget intervjuprogram med någon form av twist.”
Hon bryter av en bit av croissanten och säger att hon aldrig skulle tacka nej till ett jobberbjudande på grund av rädsla, men att hon har höga prestationskrav.
”Jag är sällan nöjd med mig själv. Jag vet inte var det kommer ifrån, min uppväxt var full av uppmuntran. Men det är så lätt att mäta sig i sina prestationer när man syns hela tiden.”
Att vara offentlig är något hon har en dubbel inställning till. ”En del känner nog inte igen mig direkt vid namn, vilket jag tycker är ganska skönt. Nu är jag ju inte Sveriges mest kontroversiella person, min före detta man har inte velat vara i offentligheten och vi har valt att aldrig visa upp våra barn på sociala medier.”
När paret skiljde sig 2021 och medierna rapporterade om det blev jobbet en räddning. ”Jag mår som bäst när jag har mycket att göra, så det var skönt att jobba, resa och vara med kollegerna. Även om det var en bra separation var det naturligtvis också en sorg. Vi har en otroligt bra relation i dag, vilket jag är så tacksam för.”
Hon berättar att hon förändrats en del de senaste åren. ”Jag har lärt mig att vara lite mer krass, rak och vet vad jag vill”, säger hon och blickar ut över den vårvintriga förmiddagen.
Hon påminns om duggregnet på Kaggeholm.
”Jag önskar verkligen att jag då hade varit så som jag är i dag. I så många år tyckte jag att jag inte var tillräckligt bra för den här branschen och hade prestationsångest, men tack vare alla kolleger, framför allt manliga, som ständigt har peppat mig till att tro på mig själv, har jag varit kvar. Jag har fortfarande massor att lära, men jag har en helt annan trygghet i mig själv nu. Och det är så skönt.”
Ålder: 43 år.
Familj: Två söner, 12 och 9 år.
Bor: Trosa, har också en övernattningslägenhet i Stockholm.
Gör: Sportjournalist på Discovery Networks Sweden, moderator och konferencier.
Utbildning: Journalist- och tv-linjen på Kaggeholms folkhögskola.
Karriär: Journalist på Sportexpressen som sedan blev uppköpt av TV4, TV4 Sport, där hon också var korrespondent i Kalifornien, har drivit podcasten Off Air tillsammans med Anna Brolin, Maud Bernhagen och Suzanne Sjögren, lett Nyhetsmorgon samt varit programledare på SBS Discovery TV, Kanal 5 (numera Warner Bros Discovery).
Dolda talanger: Stå på händer och spela piano.
Hobby: Spela padel, golf och tennis samt gå ut och äta med vänner.
Vackraste vägen: Sista sträckan vid vattnet på väg hem mot mitt älskade Jönköping. Där får jag alltid ett litet extra kärleksslag i hjärtat när jag åker. Sedan är ju Highway 1 i USA en oslagbar vägsträcka.
Vanligaste missförståndet: Många tror att jag är så ordentlig, duktig och lite präktig, men jag har ju andra sidor också. Jag är lite full i f-n, tycker om att slänga käft och när det är högt i tak.
Lektyr på nattduksbordet: Sluten av Robin Söderling, Johar Bendjelloul och Henrik Johnsson.
Drömmer om att intervjua: Tiger Woods – det vore otroligt. Och Barack Obama.
Kör: Audi Q4 e-tron.