Händelser vid vatten
Audi Sverige Livsstil
Händelser vid vatten

För att bli riktigt bra på något hävdas att det krävs 10 000 timmars övning. Detta har Mikael Frödin lagt ned, med råge. Sedan han som liten pojke med lina och krok försökte fånga de största abborrarna från familjens brygga i sjön Onsörjan utanför Linköping har han fiskat, fiskat och fiskat. Fyllda 61 står han fortfarande vid vatten minst 100 dagar om året. Sedan länge dock inte på en brygga, utan i en älv. Det är atlantlaxen som har drivit honom ut i vattendragen, och då förstås med fluga som bete. 

Det är bara att göra matten, med 6 000 dagar i laxälvar runt världen är Mikael Frödin vår bäste, mest omtalade flugfiskare. Han har guidat grupper, hållit en rad master class, deltagit i tv-program, skrivit flera böcker och massor i såväl svensk som internationell fiskepress. Han har fiskat i samtliga världsdelar. Och hans företag, Frödinflies som han driver med ene sonen, är världsledande på utveckling av produkter för laxfiske, från flugor till rullar, spön och linor.


Vatten och fiske har löpt som en röd tråd genom hela mitt liv.

”Vid min ålder försöker man ju lägga sitt pussel bakåt och jag kan se att vatten löpt som en röd tråd genom livet”, berättar han från sitt hus i uppländska Knivsta som, jodå, är beläget vid vatten: sjön Valloxen.

”Det var mycket simning och segling som gällde när jag var ung, men vid kanske tolv fick jag ett nybörjarset för flugfiske. Jag och min bästa kompis blev närmast besatta av att binda egna flugor, kreera dem så att de simmade på ett särskilt sätt. Vi sökte med ljus och lykta efter nya material och så en gång, lite senare på en mässa i USA, träffade jag på flugpionjären Shim Hogan.”

”Du är min hjälte”, sa jag, ”varpå han svarade: ’Nej, du är min hjälte. Säg vad du vill ha, vi kan tillverka allt.’ Och, ja, på den vägen är det. Frödinflies tekniker är i dag vedertagna över hela världen.”


Rädda laxen

På den vägen inträffade också något annat. Mikael Frödins livslånga fascination för atlantlaxen – som att man aldrig vet vilken dag den ska komma, hur många eller hur stora de kommer att vara, och att det är den hårdaste fajtern av alla – började övergå i en bekymrad rynka mellan ögonen. Något var fel. De var sjuka, blev färre eller försvann helt. Svaret fanns i överfiske och de enorma laxodlingarna, framför allt i de norska fjordarna. Saken med fiskodlingar är att när ett enormt antal släpps, eller smiter ut, tar de med sig allt som vild fisk inte har. Och ekosystemet rubbas. Fler, och fel sorts, fiskar i havet gör att det snart blir färre fiskar. 

Mikael Frödin började tidigt kämpa för atlantlaxen och 2019 deltog han i outdoormärket Patagonias omtalade dokumentärfilm Artifishal som visar just sambandet mellan fiskodlingar och fiskdöd, jorden runt. Här tar sig Mikael ut till några enorma odlingskassar i de norska fjordarna och filmar myllret av sjuka laxar.  

Han blev dömd till böter för olaga intrång. Men det var det värt. 

”Åtalet mot mig blev lika viktigt som filmen. Jag tror att jag gjorde 180 intervjuer, med bland andra TV4, Sveriges Radio, BBC, Guardian, New York Times. Och svenska Filter gjorde ett stort reportage: ordet SKAM, i utskurna laxbitar, utgjorde rubriken på förstasidan.” 

”Folk hade väl förstått att öppna odlingar i havet ’inte var bra’, men när de fick se de här bilderna på svårt lidande lax förstod fler hur dåliga de är både som livsmedel och som konkurrenter till vild fisk. Alla laxstammar har naturligt sitt eget dna, de lokala variationerna är naturens sätt att stärka arten. Men när det rymmer, säg, 280 000 odlade laxar där det normalt simmar 100 vilda så får man snart en genetisk förändring. Det som tagit evolutionen hundratusentals år bryts samman på några få decennier.”

”Och det är inte bara laxen, hela ekosystemet förändras, försvagas och kollapsar. Torsken dör, räkor går knappt att fiska längre för de har inga skal, bottnar dör. Allt på grund av odlingsnäringen.”


I snart 40 år har Mikael Fröberg jobbat för de vilda laxbestånden.

Snart eldrivet

Frågan man kan ställa sig är: Kan Mikael Frödin fortfarande ge sig ut och fiska utan att förvandlas till aktivist? Svaret kommer snabbt:

”Ja, jag kan ju det. Jag började jobba för de vilda laxbestånden redan på 1980-talet och har sett att var man än befinner sig så bär laxen spår av människans vanvård. Det lever med mig. Men det är fortfarande fantastiskt att kliva i vadarstövlarna och komma ut i strömmande vatten. Det är för evigt föränderligt och jag känner en harmoni, blir ett med naturen. Det är nästan en meditativ känsla.”

Hur tar han sig då ut till de där strömmande vattnen? Mikael Frödin har en nästan lika stor passion till bilen som till laxen.

”Jag hade en för stor bil som drog för mycket bränsle. Och ville ha en mindre fyrhjulsdriven. Av en händelse var jag på Audi och klev in i en Q3. Min son låg sjuk hemma så jag tänkte provköra den hem för att pigga upp honom och han sa direkt: ‘Köp den, pappa!’”

”Nu är jag inne på mina andra Q3. Liten, pigg och tar sig fram precis överallt. Och så valde jag bort lite lullull i bilen för en riktigt avancerad musikanläggning. Så när jag lägger på Neil Young och alla fiskegrejerna är där bak, då får jag en känsla av frihet. Jag ler faktiskt när jag sätter mig i bilen.”

Och, just det, den är orange. Det är Frödinflies firmafärg. 

”Men nu är det nog tid att ta steget över och bidra än mer till miljöomställningen, det är dags för mig att välja eldrivet.”

Med, som sagt, någon som har så många vattendrag på så många platser runt världen i passet, måste man ju också fråga: Var är det finast, bäst?

”Åh, det finns så många, men det bästa atlantlaxfisket finns tyvärr i Ryssland. På Kolahalvön. Jag är glad att ha fiskat där, för dit kommer jag nog inte igen.”

Mikael Frödin trivs med sin Audi Q3, men nästa bil blir en elbil, säger han.

Jag försöker få dem att styra om och inte använda lax från öppna kassar i havet.

Men det finns fortfarande gott om andra platser att fiska på, och kämpa för. Det gäller även den ständiga utvecklingen för Frödinflies: ”Eftersom vi får färre och färre laxar måste vi bli bättre på att fånga dem. Jag försöker ge något tillbaka till laxen som har gett mig så mycket. Kan vi påskynda att laxodling sker i slutna anläggningar och inte i öppna i havet så kommer vi att rädda lite mer av vildlaxresursen.”

”Och du kan sluta att äta odlad lax. Det är ett i högsta grad giftigt livsmedel som utarmar våra hav, ödelägger fjordsystem och utrotar den vilda laxen. Jag tar sällan ut en fisk – det är catch and release som gäller – men när jag någon gång har gjort det och bjudit på den till middag så tror gästerna knappt sina smaklökar. Det är en enorm skillnad.” 

”Jag jobbar i dag också med namnkunniga kockar på stjärnrestauranger för att få dem att styra om och inte använda lax från öppna kassar i havet. Omställningen går långsamt, men är ändå på väg. Och när den ekologiskt bärkraftiga, slutna, odlingen blir tillräckligt stor så kommer den slå undan benen för den dåliga i haven”, säger Mikael Frödin.   

Mikael Frödin

Född: 1961.

Bor: Talludden, Knivsta. 

Familj: Två fina grabbar, Gustaf och Jakob. 

Företag: Äger och driver tillsammans med Jakob Frödinflies AB. Ett snabbt växande e-handels- och grossistföretag i sportfiskebranschen med fokus på produkter baserade på egna idéer. Företaget är global trendsättare inom flugfiske efter främst lax och havsöring.

Gör helst utanför livet som passionerad laxfiskare: Utvecklar hus och trädgård, tränar hårt och lever outdoorliv i största allmänhet. Njuter av livet och slåss för ett bärkraftigt nyttjande av våra ekosystem. 

Kör: Audi Q3, en sportig suv som bekvämt och säkert tar mig dit jag vill. På såväl motorväg som älvstränder.

Text: Niklas Wahllöf ― Foto: Johan Annerfelt ― Källa: Audi Magazine nr 01 2023