Stockholm, tidig tisdagsmorgon. Björn Frantzéns ena frys hemma i lägenheten krånglar.
“Ja, du hör ju den vänstra, den låter som en helikopter”, säger han till hantverkaren och visar.
Björn Frantzén är nyss hemkommen efter att ha mött brittisk press i London. Staden där han började sin karriär för drygt två decennier sedan, på trestjärniga Michelinkrogar som både blev en skola och gav honom ärr för livet: fiskbenet som borrades ner i handflatan när han missat att ta bort det från en filé och spår från heta stekspadar som slogs mot underarmen syns fortfarande. Nu är Björn Frantzén tillbaka, för att etablera det legendariska varuhuset Harrods första flaggskeppsrestaurang. Högst upp, på 500 kvadratmeter plus en 200 kvadratmeter stor takterrass, öppnas snart ett “nordiskt-asiatiskt ultralyxbrasserie”, som han kallar det.
“Vi har fått ta in en öppen eld, vilket är ganska unikt – det är svårt att få eldtillstånd där efter den stora Londonbranden.”
Eldsvådan han talar om är den som startade i ett bageri 1666, då bagaren glömt att släcka ugnen för natten, vilket ledde till en av de största katastroferna i Londons historia och förstörde 13 200 hus, 87 kyrkor och fyra broar samt gjorde en sjättedel av stadens befolkning hemlös.
“Dessutom är Harrods världens högst värderade fastighet, så försäkringsbolaget är kanske inte helt förtjusta i att en svensk kock ska hålla på över öppen eld.”
Öppningen väntas ske senare i år och trots att Björn Frantzén, med sina två trestjärniga krogar bevisat sig många gånger om, är nerverna påtagliga.
“London är en sjukt tuff marknad. I snitt öppnas det fem krogar i veckan där, och det stängs ner tre. Kritikerna är tuffa, framför allt mot utländska kockar. Men det är också en känsla av stolthet att komma tillbaka dit där allt började, och att göra det med ett av Englands mest kända varumärken. Det är en resa som visar att allt går bara man vill, även om man inte kommer från några pengar.”